Rwanda programma

Home / Rwanda programma

100WEEKS is gestart in Rwanda. Rwanda hoort bij de tien armste landen ter wereld. We geven vanaf februari 2015 elke maandagochtend aan steeds meer arme Rwandese vrouwen €8- via hun mobiele telefoon. Zij krijgen dit 100 weken lang. Elke week komen ze bij elkaar om van elkaar te leren en krijgen ze training in financiële vaardigheden. Ze houden bijvoorbeeld in een huishoudboekje de in- en  uitgaven bij.

In 2016 is een tweede en derde groep gestart en de vierde in 2017. We meten nu om de drie maanden wat de impact van deze donaties op hun leven is. Dat doen we door de vrouwen te bellen en vragen te stellen. De vragenlijsten zijn door de Wereldbank gevalideerd en worden afgenomen met behulp van een telefoon en een tablet. Op deze manier is de informatie direct beschikbaar en kunnen we het delen met de donateurs. 100WEEKS wordt mogelijk gemaakt door vrienden, familie en professionals die doneren en hun brains en tijd investeren. Het kernteam van 100WEEKS voert het programma uit en bouwt de organisatie op, zonder vergoeding te ontvangen. Samen hebben we ervoor gezorgd dat 100WEEKS in 2016 live kon gaan. In 2017 breiden we het programma uit, helpen we meer vrouwen in Rwanda op weg en zijn er plannen om het programma uit te breiden naar Oeganda.

Onderaan deze pagina vind je resultaten van de eerste groep na 100 weken en van de derde groep na 20 weken.

Vierde groep is net gestart
Musanze, Rwanda
Startdatum: direct, bij nieuwe donateurs

Tweede groep
Musanze, Rwanda
Februari 2016 gestart

Epiphanie

Esther

Florence

Liberata

Godelieve

Marie Claire

Bonfride

Agnes

Valentine

Vestine

Eerste groep
Musanze en Kibuye, Rwanda
Februari 2015 gestart

Jacqueline

Clementine

Getrouwd en heeft twee kinderen (een zoon en een dochter). Haar man is dagarbeider en biedt zichzelf aan aan iedereen die mankracht nodig heeft. Zelf verhandelt ze zoete aardappelen.

Claudine

Jeanne

Francoise

Virginie

Chantal

Jeannette

Providence

Tamar

We meten wat de impact van het geld op het leven van de vrouwen is. Je ziet de resultaten in de infographics hieronder. De vrouwen hebben de basis beter op orde voor hun gezin: ze eten nu 2 (in plaats van 1) keer per dag, ze zijn minder vaak ziek, kids gaan naar school en ze kopen een koe of geit (=voedsel =melk =mest =indicator dat geïnvesteerd kan worden =belegging voor verkoop later). Ze sparen en investeren; er wordt grond gekocht, huizen gebouwd en bedrijfjes begonnen. Dat is belangrijk, want na 100 weken zwaaien ze af bij 100WEEKS.

Hieronder zie je resultaten van de eerste groep na 100 weken en van de derde groep 3 na 20 weken.

Groep 1: infographic na 100 weken

Groep 3: infographic na 20 weken

We merken dat het idee van direct geld geven aanslaat. Onze partners, ervaren professionals als ontwikkelingseconomen, reclamestrategen en sociale ondernemers zijn razend enthousiast.

Doe je ook mee? Heb je ideeën, toevoegingen of wil je meewerken? Stuur een email aan Gitte@100weeks.nl

Ben je benieuwd hoe de vrouwen en 100WEEKS zich ontwikkelen? 
Vul hieronder je emailadres in en we houden je graag op de hoogte.