Ghana

Ghana

Waarom Ghana?

Ghana is een land aan de westkust van Afrika. Dankzij decennia van politieke stabiliteit en forse economische groei behoort Ghana tot een van de meest succesvolle Afrikaanse landen. Cacao is een van de meest belangrijke exportgoederen voor het land. Maar ondanks het feit dat de wereldwijde vraag naar cacao alsmaar groeit, is er ook binnen de cacaosector in Ghana veel armoede. Met name gezinnen op het platteland die zelf geen grond hebben, worstelen vaak om te overleven, onder erbarmelijke omstandigheden.

Van de grillen van cacaoboeren...

100WEEKS richt zich in Ghana daarom op tienduizenden landloze vrouwen en hun gezinnen in de Ghanese cacaosector. Deze vrouwen en hun gezinnen (vaak zonder man) verhuren zichzelf aan cacaoboeren om op hun land te werken. Die geven ze dan een beetje eten en onderdak, maar ze verdienen niet genoeg geld om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen. Ze leven onder de armoedegrens, eten veel te weinig en niet gevarieerd genoeg. De kinderen krijgen meestal geen onderwijs en voor medische kosten is geen geld. Zonder eigen huis en eigen land om gewassen te verbouwen is het elke dag weer bittere strijd om te overleven. Daardoor zijn ze niet in staat om vooruit te plannen en te investeren: een uitzichtloze vicieuze cirkel van armoede en hard werken. Ze zijn compleet afhankelijk van de grillen van de cacaoboeren.

...naar onafhankelijke vrouwen.

Het 100WEEKS programma kan deze vicieuze cirkel te doorbreken. Door de combinatie van geld en training kunnen deze vrouwen en hun gezinnen zich eindelijk ontworstelen aan de wurggreep van lokale cacaoboeren. Zo kunnen ze land en vee kopen, een klein bedrijfje opzetten of andere investeringen doen, die zorgen dat ze financieel onafhankelijk worden.

Rwanda

100WEEKS is begonnen in Rwanda, mede-oprichter Jeroen heeft daar gewoond en gewerkt en kent het land en de mensen daar goed. Veel Nederlanders denken bij Rwanda van de gruwelijke genocide op de Tutsi’s in 1994, maar het Rwanda is inmiddels een van de veiligste en minst corrupte Afrikaanse landen. Het programma in Rwanda wordt uitgevoerd door Caritas. Caritas vertegenwoordigt ook 100WEEKS in Rwanda.

Lees meer

Pilot Jordanië

Omdat 100WEEKS ervaring heeft met mobile money kwam de vraag of we het programma in Jordanië kunnen uitvoeren. Uit vele onderzoeken blijkt dat geld geven zonder voorwaarden aan vluchtelingen die opgevangen worden in de regio de meest simpele en effectieve vorm van hulp is. De vraag die we met de pilot proberen te beantwoorden: kunnen vluchtelingen die wekelijks cash donaties krijgen ook binnen 100 weken structureel aan armoede ontsnappen?

Lees meer

Maak het zelf mee!

Doe mee aan deze nieuwe manier van hulp en zie zelf hoe jouw bijdrage het leven van de allerarmsten voorgoed verandert. Wil je als bedrijf, vereniging of school een hele groep vrouwen sponsoren? Neem dan contact met ons op.

€0
€20k.000