Oeganda

Oeganda

Waarom Rwanda?

100WEEKS is begonnen in Rwanda, mede-oprichter Jeroen heeft daar gewoond en gewerkt en kent het land en de mensen daar goed. Veel Nederlanders denken bij Rwanda aan de gruwelijke genocide op de Tutsi’s in 1994, maar Rwanda is inmiddels een van de veiligste en minst corrupte Afrikaanse landen. Het programma in Rwanda wordt uitgevoerd door Caritas. Caritas vertegenwoordigt ook 100WEEKS in Rwanda.

Steeds meer verbeteringen...

Rwanda is een klein en heuvelachtig land, dichtbevolkt met ongeveer 12 miljoen mensen. Omdat ze geen natuurlijke hulpbronnen hebben, richten ze zich naast landbouw met succes op digitale bedrijven. De regering werkt hard aan het verbeteren van onderwijs, gezondheidszorg, wegen en de landbouw. Volgens de de Wereldbank is Rwanda het op twee na beste land om zaken te doen in Afrika. Het BNP groeit jaarlijks met 8%.

...maar ook veel extreme armoede.

Door economische groei en goed beleid is het aantal armen in 10 jaar gedaald van 59% tot 45% van de bevolking. Toch is er op het platteland veel extreme armoede. Vooral onder vrouwen, die vaak alleen een gezin moeten onderhouden. Er is geld voor slechts één karige maaltijd per dag, waardoor hun kinderen fysiek achterstanden hebben. Ook is er nauwelijks geld om kinderen naar school te laten gaan of voor een ziektekostenverzekering. Het is elke dag weer overleven.

Dubbel effect

100WEEKS biedt de vrouwen niet alleen een basisinkomen, maar ook een groepsgevoel. De wekelijkse bijeenkomsten om financiële vaardigheden te verbeteren zijn sociaal van levensbelang. Dat geldt zeker voor de alleenstaande moeders. Armoede maakt vaak eenzaam. Nu voelen ze zich sterker en krijgen meer vertrouwen omdat ze erbij horen. Claudine uit onze eerste groep: “Het gaf het gevoel dat iemand op je past. Dat je niet alleen bent.”

Resultaat

We begonnen in 2015 in Rwanda, in Kibuye en Musanze met tien vrouwen. Zij staan nu volledig op eigen benen. Het gaat goed met ze, en ook met hun gezin. Het komende jaar worden ze wederom gebeld en meten we of de voorspoed structureel is.

Sinds de eerste groep is het snel gegaan. Steeds meer mensen geven geld via het 100WEEKS platform aan de geselecteerde vrouwen in Rwanda. Meer dan 400 families krijgen geld en financiële training.

Ghana

Ghana is een land aan de westkust van Afrika. Cacao is één van de meest belangrijke exportgoederen voor het land. Maar ondanks het feit dat de wereldwijde vraag naar cacao alsmaar groeit, is er ook binnen de cacaosector in Ghana veel armoede.

Lees meer

Pilot Jordanië

Omdat 100WEEKS ervaring heeft met mobile money kwam de vraag of we het programma in Jordanië konden uitvoeren. Uit vele onderzoeken blijkt dat geld geven zonder voorwaarden aan vluchtelingen die opgevangen worden in de regio de meest simpele en effectieve vorm van hulp is.

De vraag die we met de pilot proberen te beantwoorden: kunnen vluchtelingen die wekelijks cash donaties krijgen ook binnen 100 weken structureel aan armoede ontsnappen?

Maak het zelf mee!

Doe mee aan deze nieuwe manier van hulp en zie zelf hoe jouw bijdrage het leven van de allerarmsten voorgoed verandert. Wil je als bedrijf, vereniging of school een hele groep vrouwen sponsoren? Neem dan contact met ons op.

€0
€20k.000