Een makkelijk jaar was 2021 niet: corona teisterde de wereld, een crisis die mensen in armoede het hardste raakte. Tegen de stroom in wist 100WEEKS het aantal vrouwen in het programma opnieuw te verdubbelen.
In 2020 werd Ivoorkust het vierde land dat een 100WEEKS programma huisvestte. Sindsdien richtten we ons uitsluitend op landen waar we al actief zijn. In Rwanda zijn we nu al ruim vijf jaar actief. We raken hierdoor steeds beter ingebed in de lokale omgeving. Taking root is dan ook de titel van ons meest recente jaarverslag, dat eerder deze maand online is gepubliceerd.
Ivoorkust nu zwaartepunt
In het West-Afrikaans Ivoorkust gingen verreweg de meeste vrouwen van start in het afgelopen jaar. De explosieve groei hier wordt vooral veroorzaakt door de samenwerking die 100WEEKS is aangegaan met drie Amerikaanse universiteiten die onderzoek doen naar het effect van cash transfers op de neurologische en fysieke ontwikkeling van kinderen. In het kader van dit massale experiment krijgen 1.000 vrouwen geld via 100WEEKS. Door deze snelle groei streefde Ivoorkust Rwanda voorbij in aantallen deelnemers.
100WEEKS steeds groener
Vorig jaar zette 100WEEKS ook grote stappen naar verdere vergroening van het programma. In samenwerking met partners verspreidden we zonnecellampen en hoog-rendement houtstookovens onder onze deelnemers. Hiermee voorkomen we dat de groeiende economische activiteit die ons programma veroorzaakt een negatieve impact heeft op de natuurlijke omgeving. Ook dragen we hiermee bij aan de wereldwijde strijd tegen het broeikaseffect.
Cash wordt cash+
Het afgelopen jaar zetten we ook de puntjes op de i van onze interventie. Cash blijft altijd de kern van wat we doen, maar het trainingsprogramma dat we aanbieden is inmiddels uitgegroeid tot een van de besten in zijn soort en overal geïmplementeerd. Daarnaast zijn alle 100WEEKS-deelnemers nu standaard lid van een spaargroep.