Ghana

Ghana

Waarom Ghana?

Dankzij decennia van politieke stabiliteit en forse economische groei behoort Ghana tot een van de meest succesvolle Afrikaanse landen. Cacao is een van de belangrijkste exportgoederen voor het land. Maar ondanks het feit dat de wereldwijde vraag naar cacao alsmaar groeit, is er ook binnen de deze sector in Ghana veel armoede. Met name gezinnen op het platteland die zelf geen grond hebben worstelen vaak om te overleven.

Van de grillen van cacaoboeren...

100WEEKS richt zich in Ghana daarom op tienduizenden landloze vrouwen en hun gezinnen in de Ghanese cacaosector. Deze vrouwen en hun gezinnen (vaak zonder man) werken bij cacaoboeren op het land. Daarvoor krijgen ze een beetje eten en onderdak, maar niet genoeg geld om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen. Ze leven onder de armoedegrens, eten veel te weinig en niet gevarieerd genoeg. De kinderen krijgen meestal geen onderwijs en voor gezondheidszorg is geen geld. Zonder eigen huis en eigen land om gewassen te verbouwen is het elke dag weer een strijd om te overleven. Er is geen ruimte om vooruit te plannen en te investeren, waardoor vrouwen in uitzichtloze vicieuze cirkel van armoede en hard werken terechtkomen. Ze zijn compleet afhankelijk van de grillen van de cacaoboeren.

...naar onafhankelijke vrouwen.

Het 100WEEKS-programma kan deze vicieuze cirkel doorbreken. Door de combinatie van geld en training kunnen deze vrouwen en hun gezinnen zich eindelijk ontworstelen aan de wurggreep van lokale cacaoboeren. Zo kunnen ze land en vee kopen, een klein bedrijfje opzetten of andere investeringen doen, waardoor ze financieel onafhankelijk worden.

Rwanda

100WEEKS is begonnen in Rwanda, mede-oprichter Jeroen heeft daar gewoond en gewerkt en kent het land en de mensen goed. Veel Nederlanders denken bij Rwanda aan de gruwelijke genocide op de Tutsi’s in 1994, maar Rwanda is inmiddels een van de veiligste en minst corrupte Afrikaanse landen. Het programma in Rwanda wordt uitgevoerd door Caritas. Caritas vertegenwoordigt ook 100WEEKS in Rwanda.

Lees meer

Oeganda

Oeganda was een voor de hand liggende bestemming voor een volgende stap van 100WEEKS. Het ligt naast Rwanda, waar het programma zijn oorsprong kent. Toch is de cultuur compleet anders. Dat stelt ons in staat onze werkwijze te testen in een andere context. De behoefte aan armoedebestrijding is ook hier, ondanks economische groei, onverminderd groot.

Lees meer

Pilot Jordanië

Uit vele onderzoeken blijkt dat geld geven zonder voorwaarden aan vluchtelingen die opgevangen worden in de regio de meest simpele en effectieve vorm van hulp is. Met een pilot in Jordanië proberen we één vraag te beantwoorden: kunnen vluchtelingen die wekelijks cash donaties krijgen ook binnen 100 weken structureel aan armoede ontsnappen?

Lees meer

Maak het zelf mee!

Doe mee aan deze nieuwe manier van hulp en zie zelf hoe jouw bijdrage het leven van de allerarmsten voorgoed verandert. Wil je als bedrijf, vereniging of school een hele groep vrouwen sponsoren? Neem dan contact met ons op.

€0
€20k.000