Rwanda

Rwanda

Waarom Rwanda?

100WEEKS is begonnen in Rwanda, mede-oprichter Jeroen heeft daar gewoond en gewerkt en kent het land en de mensen goed. Veel Nederlanders denken bij Rwanda aan de gruwelijke genocide op de Tutsi’s in 1994, maar Rwanda is inmiddels een van de veiligste en minst corrupte Afrikaanse landen. Het programma in Rwanda wordt uitgevoerd door Caritas. Caritas vertegenwoordigt ook 100WEEKS in Rwanda.

Steeds meer verbeteringen...

Rwanda is een klein en heuvelachtig land, dichtbevolkt met ongeveer 12 miljoen mensen. Omdat ze geen natuurlijke hulpbronnen hebben, richten ze zich naast landbouw met succes op digitale bedrijven. De regering werkt hard aan het verbeteren van onderwijs, gezondheidszorg, wegen en de landbouw. Volgens de de Wereldbank is Rwanda het op twee na beste land om zaken te doen in Afrika. Het BNP groeit jaarlijks met 8%.

...maar ook veel extreme armoede.

Door economische groei en goed beleid is het percentage armen in 10 jaar gedaald van 59% tot 45% van de bevolking. Toch is er op het platteland veel extreme armoede. Vooral onder vrouwen, die vaak alleen een gezin moeten onderhouden. Met slechts één karige maaltijd per dag groeien de kinderen slecht. Ook is er nauwelijks geld om kinderen naar school te laten gaan of voor een ziektekostenverzekering. Het is elke dag weer overleven.

Dubbel effect

100WEEKS biedt de vrouwen niet alleen een basisinkomen, maar ook een groepsgevoel. De wekelijkse bijeenkomsten om financiële vaardigheden te verbeteren zijn sociaal van levensbelang. Dat geldt zeker voor de alleenstaande moeders. Armoede maakt vaak eenzaam. Met 100WEEKS voelen ze zich sterker en krijgen ze meer vertrouwen omdat ze erbij horen. Claudine uit onze eerste groep: “Het gaf me het gevoel dat iemand op je past. Dat je niet alleen bent.”

Resultaat

We begonnen in 2015 in Rwanda met tien vrouwen. Zij staan nu volledig op eigen benen. Het gaat goed met ze, en ook met hun gezin. Het komende jaar worden ze wederom gebeld en meten we of de voorspoed structureel is.

Sinds de eerste groep is het snel gegaan. Steeds meer mensen geven geld via het 100WEEKS-platform aan de geselecteerde vrouwen in Rwanda. Meer dan 400 families krijgen geld en financiële training.

Ghana

Dankzij decennia van politieke stabiliteit en forse economische groei behoort Ghana tot een van de meest succesvolle Afrikaanse landen. Cacao is een van de belangrijkste exportgoederen voor het land. Maar ondanks het feit dat de wereldwijde vraag naar cacao alsmaar groeit, is er ook binnen de deze sector in Ghana veel armoede.

Lees meer

Oeganda

Oeganda was een voor de hand liggende bestemming voor een volgende stap van 100WEEKS. Het ligt naast Rwanda, waar het programma zijn oorsprong kent. Toch is de cultuur compleet anders. Dat stelt ons in staat onze werkwijze te testen in een andere context. De behoefte aan armoedebestrijding is ook hier, ondanks economische groei, onverminderd groot.

Lees meer

Pilot Jordanië

Uit vele onderzoeken blijkt dat geld geven zonder voorwaarden aan vluchtelingen die opgevangen worden in de regio de meest simpele en effectieve vorm van hulp is. Met een pilot in Jordanië proberen we één vraag te beantwoorden: kunnen vluchtelingen die wekelijks cash donaties krijgen ook binnen 100 weken structureel aan armoede ontsnappen?

Lees meer

Maak het zelf mee!

Doe mee aan deze nieuwe manier van hulp en zie zelf hoe jouw bijdrage het leven van de allerarmsten voorgoed verandert. Wil je als bedrijf, vereniging of school een hele groep vrouwen sponsoren? Neem dan contact met ons op.

€0
€20k.000